Is het verstandig om nu een huis te kopen?

De uitbraak van het nieuwe coronavirus trekt een zware wissel op de Nederlandse economie. Door de ingrijpende maatregelen om het virus te bestrijden, slaat de economische groei waarschijnlijk om in een krimp. De maatregelen redden levens, maar het betekende ook dat tal van grote en kleinere bedrijven in zwaar weer terecht zijn gekomen. Ook de woningmarkt is niet immuun voor het coronavirus.

De vraag die wij dus als adviseurs momenteel vaker krijgen: is het verstandig om nu een huis te kopen?
Het coronavirus heeft een grote impact op onze samenleving. Het brengt grote onzekerheid met zich mee. Voor wie verhuisplannen heeft, komt de vraag opzetten: ‘Is het wel verstandig om nu een huis te kopen? Recentelijk zijn er meerdere onderzoeken gepubliceerd over de ontwikkeling van de huizenmarkt. Om je te helpen met de vraag of het verstandig is om nu een woning te kopen, geven we je een aantal overdenkingen mee uit deze rapporten.

Belangrijke factoren:

Nog steeds een relatief lage hypotheekrente, maar wel stijgend.
Een belangrijke factor die meespeelt bij de beslissing om een woning te kopen is de rente. De afgelopen weken hebben we weliswaar kunnen zien dat de rente wat is gestegen, maar historisch gezien is de rente nog steeds erg laag. Eigenlijk is het heel simpel, hoe lager de rente, hoe lager je maandlast. Daardoor kan het aantrekkelijk zijn om nu een huis te kopen.
Naast het feit dat een lage rente zorgt voor lagere woonlasten, speelt de hoogte van de rente een belangrijke rol bij het berekenen van je maximale en verantwoorde hypotheek. Je mag namelijk maar een bepaald deel van je inkomen besteden aan woonlasten. Bij een lage rentestand mag je meer lenen en komt je droomwoning eerder binnen bereik. Wel is het verstandig om te kijken of de woonlasten ook op de lange termijn betaalbaar blijven.

Huren blijft ook kostbaar
Huren is ook een optie. Het voordeel van huren is dat je niet aan een koopwoning gebonden bent. Je kunt, als je bijvoorbeeld regelmatig moet verhuizen voor je werk, relatief snel de huur opzeggen en in een andere regio een nieuwe woning huren. Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken. Daarnaast bouw je met huren geen vermogen op. Bij een koopwoning wordt de woning elke maand een klein beetje meer van jou en dat geeft meer mogelijkheden naar de toekomst toe.

Toenemende onzekerheid en oplopende werkloosheid vermindert koopbereidheid
Het recente verleden leert ons verder dat niet alleen “hardere” factoren zoals, werkloosheid, het besteedbaar inkomen of belastingmaatregelen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkelingen op de woningmarkt, maar ook “zachtere” factoren zoals onzekerheid en verwachtingen over huizenprijzen.
Zo is het aannemelijk dat het consumentenvertrouwen in de koopwoningmarkt een knauw krijgt nu de economische groei door het coronavirus wegvalt. Dit vertrouwen beweegt namelijk vaak mee met het economische tij. Het coronavirus creëert dus niet alleen onzekerheid over wat de toekomst brengt qua werk en inkomen, maar ook over wat dit betekent voor de huizenmarkt. Hierdoor kan de groep consumenten die het nu geen gunstige periode vindt om een huis te kopen verder toenemen. Recente publicaties van de Nederlandse Bank (DNB) en ook de Rabobank bevestigen dit beeld. Ondanks een goede start dit jaar, wordt toch een daling van de huizenprijzen verwacht eind van dit jaar.
Door het afnemende consumentenvertrouwen kan er natuurlijk ook onzekerheid ontstaan bij mensen die van plan waren om hun woning te verkopen. Het gevolg kan zijn dat deze mensen dit als reden aangrijpen om hun woning juist sneller te willen verkopen, wat natuurlijk kan zorgen voor meer aanbod en wellicht prijsdalingen.

Huizenprijzen en blijvende krapte op de woningmarkt
Volgens onderzoek van de Rabobank zullen de prijzen van woningen dit jaar minder hard stijgen en eind van dit jaar mogelijk weer dalen. Grote prijsdalingen worden echter niet verwacht. Er is namelijk nog steeds een groot woningtekort in Nederland en bovendien staat de hypotheekrente laag. Dit zorgt toch voor een stevig fundament. Daarnaast heeft het kabinet veel steun toegezegd aan bedrijven en werknemers en probeert het de negatieve effecten van de crisis zoveel mogelijk te beteugelen.

Wat is de beste keuze voor jou? Laat je goed adviseren en begeleiden
Of het voor jou verstandig is om nu een huis te kopen, is naast de genoemde factoren, mede afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie. Het is belangrijk dat je een huis koopt waar je fijn kunt wonen, met een betaalbare, verantwoorde hypotheek, die past bij je levensstijl. Belangrijk is dat je maandlasten ook betaalbaar blijven als je persoonlijke omstandigheden wijzigen. Als er iemand overlijdt bijvoorbeeld of als je werkloos wordt, of als je door ziekte tijdelijk of blijvend niet meer in staat bent om te werken. De vraag is dan: is je woning dan ook nog betaalbaar? Dat zijn belangrijke factoren in een goed advies.

Samenvatting
Het kopen van een huis is een belangrijke en ingrijpende beslissing. De Coronacrisis brengt veel onzekerheden met zich mee. Oplopende werkloosheid en dalend consumentenvertrouwen kan leiden tot dalende vraag en prijzen van woningen. Anderzijds is het de verwachting dat er meer vraag blijft dan aanbod en met de relatief lage rente kan het voor jou toch aantrekkelijk zijn om nu te kopen. Ga dus niet over één nacht ijs en laat je adviseren wat voor jou de beste keuze is, voor nu, maar ook voor de toekomst. De adviseurs van Planners van Waarde hebben ruime ervaring en kunnen je daarbij deskundig begeleiden. Maak daar gebruik van!

« Terug naar overzicht