Lage spaarrente en nu?

Een rente van nul procent of lager is onbekend terrein. Hoe zorg je ervoor dat je toch je doelen bereikt? Een extreem lage rente is fijn voor als je nu een hypotheek of lening sluit. Maar de fors gedaalde rente kent ook negatieve kanten. Dat geldt met name voor spaarders die spaarrentes rond nul procent ontvangen of zelfs negatieve rentes. Wat dan?

Spaarrente
Wat was jouw eerste reactie toen de negatieve rente op spaarrekeningen werd aangekondigd? Uiteindelijk bleek dat je wel eerst meer dan €1.000.000 op je spaarrekening moest hebben staan, maar toch. De toon was gezet. Wist je overigens dat een 10 jarige staatslening nu ook een negatief rendement heeft? Als je van de rente op je spaargeld wilt leven, dan is dat bijna onmogelijk geworden. Inflatie en belastingen versterken dit nog eens, zodat je vermogen de komende jaren versneld achteruit holt.

Nu sparen (en obligaties) vrijwel niets meer oplevert, zijn veel spaarders en beleggers hun heil gaan zoeken op de beurs, in vastgoed of in andere beleggingen. Vaak zien ze door de bomen het bos niet meer en worden meer risico’s genomen dan gewenst of überhaupt noodzakelijk is. Herken je je hierin? We bespreken hierna een drietal veel voorkomende alternatieven.

Het begint met een vermogensplan
In onze dagelijkse praktijk begeleiden we onze klanten in hun vermogensopbouw en afbouw. Een belangrijke basis hiervoor is het vermogensplan. In dit plan komen de wensen, doelstellingen en de integrale financiële situatie van onze klanten samen. Zo weten onze klanten precies wat nodig is om hun wensen en doelen te realiseren en worden onnodige risico’s vermeden. We nemen hier de tijd voor, samen met jou bekijken we wat je echt belangrijk vindt en geven we inzicht en overzicht in je persoonlijke financiële situatie. Dit resulteert in een op maat gesneden plan voor de toekomst. Dit geeft rust en duidelijkheid.

Vermogensbeheer
Op basis van je persoonlijk vermogensplan kijken we naar je doelen en hoe deze het beste behaald kunnen worden. Hierbij is spreiding van groot belang. Zoals het bekende spreekwoord luidt: “wed niet op 1 paard”. Alle vormen van vermogensopbouw hebben hun eigen voors en tegens. Daarom is het juist belangrijk om een combinatie van maatregelen te nemen, zodat de onderlinge samenhang geoptimaliseerd wordt. Vaak blijkt dan dat het niet noodzakelijk is hiervoor grote risico’s te nemen.

Als je besluit een gedeelte te gaan beleggen, dan is het goed om te kijken welke vormen van beleggen de markt biedt. Vermogensbeheer kan een interessante mogelijkheid zijn, als je wilt dat je vermogen professioneel wordt beheerd en je er zelf geen omkijken naar wilt hebben. Dan is het fijn om te sparren met een adviseur die met een aantal geselecteerde vermogensbeheerders samenwerkt. Ieder met hun eigen specialisme, zodat je samen met je adviseur een vermogensbeheerder kunt kiezen die perfect past bij jouw vermogensplan.

Vastgoed
Ook vastgoed kan een welkome aanvulling zijn ( zie ook het andere artikel, dat speciaal over vastgoed gaat ). De laatste jaren is vastgoed een steeds populairdere beleggingscategorie. Vastgoed lijkt leuk, maar kent ook de nodige valkuilen.  Wij helpen onze klanten om de juiste keuzes te maken. Daarbij kijken we zowel naar directe als indirecte vormen van investeren in vastgoed. Desgewenst kunnen we ook de financiering voor je verzorgen. Doordat we onafhankelijk zaken kunnen doen met bijna alle banken, zijn onze klanten verzekerd van het beste aanbod.

Een lening verstrekken
Juist doordat we de financiële situatie van onze klanten integraal in beeld hebben, kunnen we vaak goed met onze klanten meedenken. Zo kan het slim zijn om een lening te verstrekken aan een familielid, een vriend of een derde. Zo help je anderen en krijg je zelf een leuk rendement op het geld dat je uitleent. Het is wel raadzaam om goed te kijken naar de risico’s. Heb je zekerheid en wat betekent dat? Hoe zit het fiscaal? Wat is het risico van faillissement of niet terugbetalen? Met de juiste begeleiding kan het verstrekken van een lening een prima oplossing zijn en kan perfect passen binnen jouw wensen en doelen.

Samenvattend
Uit voorgaande blijkt dat er best wel alternatieven zijn te bedenken voor de almaar dalende rente op je spaarrekening. Dat begint met een goed gesprek en een integraal vermogensplan, want alleen dan kun je de juiste keuzes maken.

« Terug naar overzicht