Schenken

Je hebt vermogen gespaard, inmiddels een hypotheekvrije woning en mogelijk zelf al eens een erfenis ontvangen.

Je vraagt je af: ‘is het al verstandig om nu al te schenken, welke vormen van schenken zijn er thans mogelijk, wat betekent het als mijn kinderen scheiden of overlijden?’ Veel belangrijke vragen die voor iedereen weer van andere waarde en belang kan zijn. Een onafhankelijk financieel planner helpt jou om de juiste afwegingen en keuzes te maken. Passend bij jouw wensen en jouw situatie.

Marcel Hillekens - Planners van Waarde

Waarmee kunnen we je helpen?

Elke situatie is anders en elke wens is persoonlijk. Een aantal vragen rondom het schenken van vermogen komt regelmatig terug. Op deze vragen geven we onderstaand een antwoord. Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken. Je kunt een Planner bij jou in de buurt vinden via het overzicht onderaan deze pagina of via onze planners pagina.

Ja dat kan, maar hier zijn wel spelregels aan verbonden. Denk aan overgangsregelingen die van invloed kunnen zijn op eerdere schenkingen die zijn gedaan. Jouw onafhankelijke financiële planner informeert je hier graag over.

Het is mogelijk om het ondernemingsvermogen te schenken aan één kind. Hier zijn speciale regelingen voor geïntroduceerd met de nodige (fiscale) spelregels. Ter voorkoming van bevoordeling van de kinderen onderling kunnen bepalingen worden opgenomen in het testament.

Als je tot de conclusie bent gekomen dat je wilt schenken dan is het mogelijk om 10 tot 20% belastingbesparing te realiseren door te schenken bij leven. Iedere financiële huishouding is uniek. De omvang van de besparing is onder meer afhankelijk van de grootte van het vermogen, de omvang van de schenking, het soort vermogen, het aantal kinderen en eerder gedane schenkingen. Kortom, er zijn veel factoren die van invloed zijn op een mogelijke besparing. Elke situatie vraagt daardoor om maatwerk. Jouw onafhankelijke financiële planner adviseert je in alle in- en outs.

Erven

Stel, door het overlijden van iemand in jouw naaste omgeving erf je een geldbedrag of goederen. Dat kan directe gevolgen voor jou hebben. Allereerst moet je beslissen of je de erfenis aanvaard.

Erven

Testament

De wetgever heeft geregeld wie, in geval van overlijden, de erfgenamen zijn. Als je geen testament hebt dan wordt de nalatenschap verdeeld onder de wettelijke erfgenaam. Op zich een prima regeling. Toch kan er reden genoeg zijn wel een testament op te stellen.

Testament