Het partnerpensioen van de ondernemer – ook jouw zorg?

Ondernemers ondernemen. Eén van de doelen van het ondernemen is winst maken; vermogen opbouwen. Daar ligt de focus. Als ondernemers contact met ons opnemen, dan gaat dat ook vaak over vermogensvraagstukken zoals beleggen, lenen, schenken of overdragen. Hier gaan we graag op in, maar wat we merken is dat er weinig aandacht is voor de verzorging van nabestaanden. Laten we daar eens verder op ingaan.

Hoe laat jij je partner en kinderen achter als je komt te overlijden?

Op die vraag hebben lang niet alle ondernemers een passend antwoord. Soms horen we: “Er zit genoeg in de zaak”. Maar is dat wel zo? Van wie is dat ondernemersvermogen als jij er niet meer bent? Ook op deze vragen kun je van een financieel planner van Planners van Waarde een antwoord verwachten. Hieronder geven we enkele triggers om eens bij stil te staan.

● Waar is je partnerpensioen gebleven? Veel DGA’s hebben de afgelopen jaren hun pensioen in eigen beheer omgezet in een oudedagsverplichting (ODV). Waar in de pensioentoezegging de verplichting zat om na overlijden een partnerpensioen uit te keren, is deze bij omzetting in de ODV verdwenen. De waarde van de ODV is meestal veel lager dan de toezegging van het oude partnerpensioen en gaat nu naar de erfgenamen. Dat brengt ons direct bij de volgende trigger:

● Wie zijn de erfgenamen? Heb je een testament, dan is in het testament de route van de nalatenschap vaak (mede) bepaald door de fiscaliteit, ingegeven door zo weinig mogelijk belasting hoeven te betalen. Maar hoe blijft de partner met eventueel opgroeiende kinderen achter? Is er vermogen, zijn er middelen, is er liquiditeit beschikbaar waar zij verder mee kunnen? Of zit dat vast in de zaak? Daarmee hebben we weer een bruggetje:

● We horen het vaak: “Mijn pensioen, ook voor de partner, is mijn onderneming”. Dat kan, zeker als je richting pensioendatum je onderneming verkoopklaar maakt en er partijen zijn die het bedrijf willen overnemen. Maar als onverwacht het bedrijf verkocht moet worden en jij er niet meer bent, kan de situatie heel anders liggen. Wat is dan de waarde, is er wel een geïnteresseerde en hoe snel kan dit worden geregeld? Met vastzittend vermogen kunnen je nabestaanden geen boodschappen betalen.

● En tenslotte: wat moet er nog aan belasting worden betaald? Fiscale balansen kunnen een mooi eigen vermogen laten zien, maar hoe staat ervoor als de fiscus is langs geweest? Stille reserves, stakingswinsten en dividendbelasting kunnen van grote invloed zijn op de werkelijke waarde en beschikbare liquiditeiten.

De vraag over de verzorging van je partner mag naar onze mening best eens wat vaker worden gesteld. Als financieel planner van Planners van Waarde ligt daar ook onze aandacht. Wil je hier meer over weten, laat ons dan ook eens naar dit onderdeel kijken.

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht