Accountant en financieel planner

Wij krijgen de vraag nog wel eens gesteld: heeft het zin om me te laten adviseren door een accountant/administratiekantoor én door een financieel planner? Is dat niet dubbelop? Volgens ons is het juist de perfecte aanvulling op elkaar. Juist door deze combinatie kun je én je onderneming én je privésituatie optimaliseren vanuit de adviezen van beide professionals.

Een goed team

Veel ondernemers nemen voor (een groot deel van) hun financiële zaken een accountant in de arm. Logisch, want lang niet iedereen met een eigen bedrijf leeft voor de cijfertjes. Tegelijk neemt het financieel bewustzijn onder ondernemers toe: leef ik voor het rendement en de winst van mijn bedrijf of is de winst een middel dat ik kan inzetten voor de dingen die ik echt belangrijk vind? Een accountant en een financieel planner kunnen samen jouw ideale adviesteam vormen.

Wat is de blik van de accountant?

Velen zullen bij een accountant als eerste denken aan de boekhouding. In zekere zin is dat terecht, want een accountant heeft primair een controlerende functie vanuit de financieel-administratieve hoek. Bij een accountant kun je doorgaans voor de volgende zaken terecht:

 • (controle van de) boekhouding;
 • jaarrekening.

Maar een actieve accountant doet veel meer dan controleren:

 • Hij verzorgt belastingaangiften en het duiden van de consequenties van belastingwetgeving op jouw onderneming;
 • Hij geeft advies over jouw bedrijfsstructuur en de rechtsvorm van jouw onderneming;
 • Hij helpt op het vlak van bedrijfsstrategie en budgettering.

De accountant is de sparringpartner om te komen tot een gezonde bedrijfsvoering.

Wat is de blik van de financieel planner?

Een financieel planner kijkt met de bril van vermogen en inkomen, nu en in je latere leven, zowel in privé als zakelijk. Een financieel planner ziet jouw bedrijf dus vooral als deel van het totaal. Je bedrijf is niet alleen je geesteskind en je passie, het moet ook voor je inkomen zorgen en je oude dag veiligstellen. Als sparringpartner legt de financieel planner je overwegingen voor die niet alleen je bedrijf, maar ook jou persoonlijk kunnen raken. De financieel planner neemt als basis voor zijn werk de belangrijke gebeurtenissen in je leven, van trouwen en kinderen krijgen tot met pensioen gaan.

Een financieel planner kijkt breed:

 • Hij helpt bij het bepalen van financiële doelen en adviseert hoe deze zijn te bereiken;
 • Hij adviseert je bij je inkomensplanning, nu en voor je oude dag, en wijst je daarbij op risico’s zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid;
 • Hij bewaakt je vermogensopbouw in de onderneming en in privé;
 • Hij denkt mee bij bijvoorbeeld bedrijfsovername en de financiële gevolgen in privé;
 • Hij adviseert rondom estate planning en vermogensoverdracht naar de volgende generatie;
 • Hij is de regisseur als het gaat om beleggen en vermogensopbouw;
 • Hij kan producten aanbieden voor vermogensopbouw, financieren of risicobeperking.

Hoe vullen accountant en financieel planner elkaar aan?

Bij Planners van Waarde zien we het zo: de accountant en de financieel planner zijn beiden financieel specialisten. Het zijn collega’s, die elk met een eigen blik naar deels dezelfde materie kijken. Zij zien de toegevoegde waarde van elkaar, ze erkennen elkaars specialisme en gaan allebei voor het belang van hun klant. Samen luisteren ze naar de wensen van hun relatie en naar elkaar om te komen tot een optimale advisering en begeleiding. Daarnaast zijn ze beiden bereid met hun collega te schakelen waar dat van toegevoegde waarde kan zijn. 

Wat betekent dit voor jou?

Ben je wel eens een gezamenlijk gesprek aangegaan met je accountant en je financieel planner? Wat proef je dan? Je ervaart twee specialisten die er samen voor jou zijn, want dat is waar jouw belang ligt. Planners van Waarde is voorstander van dit soort gesprekken. Wij geloven erin dat vakspecialisten elkaar kunnen aanvullen om met elkaar te komen tot optimale dienstverlening.

 

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht