Als rekenen niet de oplossing biedt

Planners van Waarde geeft financieel advies. Wij begeleiden vermogende klanten en houden hierbij optimaal rekening met fiscale en juridische zaken. Soms is dat echter niet genoeg.

Financiële planning geeft rust en zekerheid


Regelmatig spreken wij senioren met een leuk bedrag op de bank, een niet te hoge hypotheek en een inkomen waar ze prima van rond kunnen komen. Vaak komt de vraag voor een financiële planning voort uit behoefte aan inzicht. Waar sta ik, wat heb ik en klopt dit met mijn verwachtingen?
Na een planningstraject is een veelgehoorde reactie: ‘ik vermoedde wel dat het ongeveer zo zat, maar nu weet ik het zeker’. Regelmatig gaat ons werk niet alleen over het oplossen van grote problemen, maar om het bevestigen van de verwachting. Het geeft rust en zekerheid.

Schenken met je spaargeld


Een vast gespreksonderwerp na een inventarisatie is: ‘wat ga je met je gespaarde geld doen?’.
Je weet nu wat je hebt, je hebt inzicht in wat je nodig hebt en we adviseren je over de buffer die je moet aanhouden. De rest van het vermogen is vroeg of laat “over”. Of, zoals iemand het pas zelf zei: ‘ik ga straks in box 4 en mijn geld gaat naar de kinderen en naar de fiscus….’.
Een logisch advies is dan: ga nu vast schenken. Het bespaart (later) belasting, je voorkomt mogelijk hoge eigen bijdragen aan zorginstellingen en je kinderen kunnen het nu goed gebruiken. Het is allemaal waar, maar toch besluit een deel van onze cliënten vooral niets te doen. Waarom?

Schenken met een goed gevoel


Een partner van Planners van Waarde stond met een mevrouw bij de lift van de verzorgingsflat. Hij zou een gesprek hebben met haar en met de kinderen. De kinderen pakten de trap naar het zaaltje. Hij mocht mee in de lift. De lift was nog niet vertrokken toen ze zei: ‘mijn man heeft altijd hard gewerkt. Daardoor kan ik hier nu wonen. Moet ik nu de rest weggeven? Straks kijk ik op m’n rekening en staat er ineens minder op. Dat voelt zo raar’. Na enkele goede gesprekken en voldoende tijd om erover na te denken, heeft ze langzaam wat bedragen naar de kinderen overgemaakt. En in overleg met de kinderen kregen de kleinkinderen een nieuwe fiets. Geen fatbike, want dat paste weer niet bij oma. Zo zag ze de kleinkinderen op de fiets die zij hen had gegeven.
Was haar beslissing fiscaal gezien de optimale oplossing? Zeker niet! Was het de beste keuze? Het gevoel van mevrouw was goed, dus zeker wel!

Waarde met vermogen en gevoel


Zo was er ook die jonge zeventiger, oud ondernemer, die zonder hypotheek een mooi leven leidde vanuit zijn koopappartement. Van zijn pensioen hield hij iedere maand flink wat over en zijn spaar- en beleggingsrekeningen deden het goed. In zijn vrije tijd hielp hij jonge ondernemers. Zijn stelling was: ik wil jonge mensen helpen door hen met raad en daad bij te staan. Raad was de gesprekken die hij met hen voerde, waarbij hij wel zijn mening gaf, maar niet het stuur overnam. Daad was de financiële middelen die hij inbracht. Dat deed hij met kleine bedragen op voorwaarde: “Je betaalt het mij terug als het goed gaat en wanneer het kan”. Meer niet. Zakelijk gezien was dit niet echt de beste overeenkomst. Er is namelijk een reëel risico dat deze man in de toekomst zijn investering zou verliezen. Maar dat vond hij geen probleem. Hij bleef tussen de mensen, kon wat voor anderen betekenen en het voelde goed. Hij bleef er jong bij en golfen kon hij, als hij oud zou worden, altijd nog gaan doen. De jeugd kon leren van de fouten die hij had gemaakt. Overigens een heel boeiende man.
Was het juridisch gezien de beste en meest verantwoorde keuze om zo te beleggen? Zeker niet!
Was het de beste keuze? Het gevoel van meneer was goed, dus zeker wel!

Conclusie


Financiële planning gaat over geld en vermogen, wetten en fiscaliteit. Maar boven alles gaat het om mensen. Wat wil jij, wat vind jij, wat past er bij jou en waar voel jij je goed bij? Tijd voor een goed gesprek? Neem dan contact op met Planners van Waarde.

Neem contact op met een planner bij jou in de buurt

« Terug naar overzicht