wetsvoorstel Box 3 op onroerend goed en vermogensplanning

Beleggen in onroerend goed box 3

In eerdere artikelen hebben we al aandacht gegeven aan het huidige overgangsrecht in box 3, dat geldt tot 1-1-2027. Dat is het jaar dat belasting over het werkelijke rendement op je vermogen moet ingaan. Het rendement op sparen en beleggen is in principe gemakkelijk te volgen, maar bij onroerend goed ligt dit anders. Onroerend goed gaat een bijzondere positie als vermogen in box 3 innemen. De keuze om onroerend goed aan te houden in privé of in de BV is overigens geen onderdeel van dit artikel en volgt later.

Nieuwe wet box 3 onroerend goed

Ondanks het feit dat het wetsvoorstel nog niet definitief is, willen we de huidige en toekomstige vastgoedbeleggers proberen enig houvast te geven in de te maken keuzes als onderdeel van de vermogensplanning. Immers, vastgoed koop je niet snel even voor de korte termijn en huidige vastgoedbeleggers moeten overwegingen maken of ze het vastgoed (deels) willen blijven aanhouden. Voor je het weet is het 1-1-2027. Daarnaast benoemen we ook een paar alternatieven die mogelijk ook heel interessant kunnen zijn als onderdeel van je totale vermogensplanning. Het resultaat behaald met onroerend goed zal op verschillende manieren worden belast. Daar waar bij belasting op overig vermogen in box 3 wordt gesproken over vermogensaanwasbelasting (huidig model), daar gaat voor onroerend goed de vermogenswinstbelasting gelden. Onderstaand puntsgewijs de mogelijke inhoud van deze regeling op hoofdlijnen:

● Huurinkomsten, zijnde reguliere voordelen, worden jaarlijks in de heffing betrokken.
● Verkoopwinst wordt belast op het moment van vervreemden. Dit is een voordeel ten opzichte van het huidige systeem. De achterliggende reden hiervoor is dat een tussentijdse belasting op vermogenswinst kan leiden tot verkoop om de belasting te kunnen betalen. Dat vindt de wetgever niet gewenst, mede omdat het lang kan duren voordat vastgoed verkocht is en er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld huurbescherming, waardoor verkoop (tijdelijk) niet mogelijk is.
● Voor het bepalen van de toekomstige winst is de verkrijgingsprijs van belang. Bij aanschaf na 1-1-2027 is dit eenvoudig vast te stellen. Voor onroerend goed dat al in bezit is geldt een waardering per 1-1-2027, omdat daarvoor immers al de tussentijdse waardestijgingen belast zijn geweest in het oude box 3-systeem.
● Tot voor kort was sprake van een andere methodiek van belastingheffen voor een tweede woning voor eigen gebruik, echter de tijd heeft ons inmiddels ingehaald. Het voorlopige wetsvoorstel is aangepast, door tweede woningen voor eigen gebruik fiscaal gelijk te behandelen als andere woningen die bijvoorbeeld verhuurd worden.

Uit bovenstaande kunnen we concluderen dat onroerend goed op verschillende manieren belast kan gaan worden. Het is daarom van belang dat je binnenkort je koers bepaalt, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Of de nieuwe wetgeving met betrekking tot onroerend goed voor jou kansen biedt of juist een bedreiging gaat vormen, is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie.

Alternatieven voor beleggen in onroerend goed

Het is ook goed om te kijken naar alternatieven voor beleggen in onroerend goed. Je kunt rechtstreeks, in privé of in de BV, beleggen in vastgoed, maar ook indirect door bijvoorbeeld geld uit te lenen aan investeerders die een financiering wensen en dit bancair niet geregeld krijgen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij projectfinanciering (transitie) voor een beperkte looptijd van twee jaar of regulier vastgoed voor vijf jaar door een terugtrekkende beweging van een bank in vastgoed. Voordelen hiervan kunnen zijn dat je weinig gedoe hebt met huurcontracten, onderhoud, hoog percentage overdrachtsbelasting en andere bijkomende kosten als notaris, taxaties, gemeentelijke belastingen en verzekeringen. Ook bij indirect beleggen in vastgoed is het van belang om goed te kijken naar de risico’s van het aanbod van gevraagde leningen.

Wij ervaren ook dat relaties op leeftijd steeds minder energie willen steken in hun vermogen in onroerend goed, maar graag wel hierbij betrokken willen blijven omdat ze hierin thuis zijn. Dan kan geld uitlenen een mooie aanvullende oplossing zijn als onderdeel van je totale vermogensplanning. Heb je wel eens uitgerekend wat momenteel onderaan de streep je rendement op je vermogen in onroerend goed is? Bij sommige relaties bleek een simpele spaardeposito een goede oplossing te zijn aan de hand van een vermogensplanning. Het beschikbaar hebben van voldoende liquiditeiten op korte termijn door bijvoorbeeld een risico van overlijden gaf een hoger rendement en een gerust gevoel.

Meer weten?

Wil je meer weten wat wij kunnen betekenen bij jouw persoonlijke vermogensplanning? Neem contact op en ga eens vrijblijvend in gesprek met een vermogensplanner van Planners van Waarde.

12 maart 2024

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht