Beleggen wordt steeds populairder

Beleggen is een interessante activiteit, die kan bijdragen aan het behalen van financiële doelen. Zelfdiscipline is belangrijk bij de uitvoering van het beleggingsbeleid. Grote koersstijgingen kunnen beleggers soms verblinden. Dit kan bij bepaalde personen leiden tot irrationeel gedrag, waarin een kleine mogelijkheid op een financiële klapper zwaarder weegt dan de grotere kans op een fiasco. Het is voor een belegger zinvol om zichzelf de vraag te stellen: “heb ik voldoende discipline om een succesvolle belegger te zijn, of kan ik beleggingsbeslissingen beter uitbesteden aan een professional?”

In het afgelopen jaar zijn er veel spectaculaire koersstijgingen geweest, die bijdroegen aan een toename van de interesse in beleggen. De laatste jaren is er een geleidelijke toename zichtbaar van het aantal beleggende huishoudens en eind vorig jaar was 22% van de Nederlandse huishoudens actief met een vorm van beleggen. In de dotcom crisis van 2000 en de financiële crisis van 2008 werden beleggers alom geconfronteerd met de risico’s van beleggen. Dit toegenomen risicobewustzijn leidde destijds tot een toename van de vraag naar producten met een gedegen risicospreiding, zoals indexproducten en vermogensbeheer.

Indexproducten

Wereldwijd is er een enorme markt in ETP’s, kortweg indexproducten genoemd. Een ETP is een op de beurs verhandelbaar product, dat tracht de prijsbewegingen van haar benchmarkindex te volgen. De populariteit van indexproducten is onder andere te danken aan gebruiksgemak en lage kosten. Met één transactie kun je bij een online broker gespreid beleggen in wereldwijde aandelen voor kosten die vergelijkbaar zijn met die van een kopje koffie.

Wanneer je van de ontwikkeling van de aandelenbeurs wilt profiteren, dan kan een index-tracker een geschikt product zijn. Beleggen via indexproducten is een goedkope manier om belegd te zijn in een mandje van aandelen, waarbij het onderhoud wordt verzorgd door de aanbieder van het indexproduct. Een indexproduct is een overzichtelijk instrument, zelfs voor iemand met weinig kennis van beleggen. Er is een ruim aanbod aan indexproducten, waaruit gekozen kan worden. Er bestaan indexproducten voor specifieke beleggingscategorieën, sectoren, landen en regio’s, met specifieke looptijden voor staatsleningen of zelfs voor specifieke thema’s. Naast verschil in onderwerp kunnen de producten ook verschillen in de wijze waarop de index is samengesteld, hoe vaak er wijzigingen kunnen plaatsvinden, of er dividend wordt uitgekeerd, of valutarisico’s worden afgedekt en hoe hoog de jaarlijkse kosten zijn.

Vermogensbeheer

Een andere manier om te profiteren van de ontwikkeling op de beurs is om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Er zijn nationaal en internationaal veel aanbieders actief op deze markt. 

Een vermogensbeheerder kan zich onderscheiden door:

  • lage kosten
  • gemak en flexibiliteit
  • maatwerk en het bieden van keuzemogelijkheden
  • brede dienstverlening en ontzorging
  • actief beleid, gebaseerd op een eigen beleggingsvisie
  • het behalen van goede beleggingsresultaten.

Vermogensbeheer is een dienst, die op veel plekken wordt aangeboden en ook toegankelijk is voor kleine vermogens. In de afgelopen jaren is het aantal aanbieders flink toegenomen en is er naast de Nederlandse grootbanken keuze uit meerdere gespecialiseerde aanbieders.

Samenvattend

Er is veel variëteit in visie en werkwijze van van vermogensbeheerders, onder meer met betrekking tot indexproducten. De onafhankelijke vermogensregisseur is op de hoogte van deze variëteit en kan samen met jou bepalen welke vermogensbeheerder of combinatie van vermogensbeheerders past bij jouw specifieke situatie en wensen. Samenwerking tussen jou, de vermogensregisseur en de geselecteerde vermogensbeheerder(s) staat hierin centraal. Dat kan kostenbesparingen en hogere rendementen opbrengen of gewoon een betere balans tussen rendement en risico opleveren.

Dit zijn vraagstukken die bijzonder goed thuishoren bij Planners van Waarde. Niet alleen kijken wij waar en hoe je het beste kunt beleggen, we kijken ook naar je gehele financiële planning. Dat doen wij integraal. Samen met jou bepalen we welke strategie het meeste waarde toevoegt.

« Terug naar overzicht