De hypotheek verhuisregeling toegelicht

De hypotheekrente is het afgelopen jaar flink gestegen. Veel mensen denken dat ze nu niet meer kunnen verhuizen of dat de woonlasten zo hoog zullen worden, dat het onbetaalbaar wordt. Dat is een misvatting, omdat de meeste geldverstrekkers de mogelijkheid bieden om de hypotheek en de lage contractrente mee te nemen naar een volgende woning.

De meeneemregeling hypotheek, ook wel de verhuisregeling genoemd, is een regeling die het voor huiseigenaren mogelijk maakt om de bestaande hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. Dit kan handig zijn als je wilt verhuizen voordat je huidige hypotheek is afgelost. Is jouw nieuwe woning duurder, dan geldt voor het nieuw te sluiten hypotheekbedrag wel de huidige marktrente.

Voorbeeld

Stel dat je in 2018 een huis hebt gekocht en daarbij een hypotheek hebt afgesloten van € 300.000,- met een rente van 2,5%. In 2023 besluit je te verhuizen naar een nieuwe woning. Op dat moment heb je nog een hypotheekschuld van € 265.000,-. De woningwaarde is € 365.000,-. Als je ervoor kiest om gebruik te maken van de meeneemregeling, kun je jouw bestaande hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning. Je betaalt geen boete voor het vroegtijdig aflossen van de hypotheek en behoudt de gunstige rente van 2,5% voor het restant van de rentevaste periode. Stel dat je nieuwe woning € 500.000,- kost. Om deze woning te kunnen kopen heb je, rekening houdend met € 100.000,- overwaarde, nog een hypotheek nodig van € 400.000,-. In dit geval kun je de bestaande hypotheek van € 265.000,- meenemen naar de nieuwe woning en daarbij een nieuwe hypotheek afsluiten van € 135.000,- met een nieuwe looptijd en tegen de huidige marktrente.

Door gebruik te maken van de meeneemregeling hoef je geen nieuwe hypotheek af te sluiten voor het bedrag van € 400.000,-, tegen de huidige marktrente van 4,3% voor tien jaar vast. Hierdoor kun je meer lenen en blijven de maandlasten relatief betaalbaar.

Voorwaarden

Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om gebruik te kunnen maken van de meeneemregeling hypotheek.

 • De nieuwe woning moet voldoen aan de eisen van de geldverstrekker. Dit houdt in dat de nieuwe woning moet voldoen aan de eisen die de geldverstrekker stelt aan het type woning, de ligging en de bouwkwaliteit.
 • Je moet de hypotheek meenemen naar de nieuwe woning. Dit betekent dat je de huidige hypotheek meeneemt naar de nieuwe woning en deze niet aflost. Hierdoor profiteer je van de gunstige voorwaarden en rente van je huidige hypotheek.
 • De hypotheek moet voldoen aan de normen van de geldverstrekker. Dit houdt in dat de hypotheek moet voldoen aan de normen voor het maximale hypotheekbedrag.
 • Je moet voldoen aan de inkomenstoets. De geldverstrekker beoordeelt of je na de verhuizing nog steeds voldoende inkomen hebt om de hypotheeklasten te kunnen dragen.
 • De meeneemregeling geldt niet voor alle hypotheekvormen. Zo geldt de meeneemregeling bijvoorbeeld niet voor bankspaarhypotheken en beleggingshypotheken.
 • Let op: elke geldverstrekker hanteert zijn eigen voorwaarden voor de meeneemregeling, dus het is belangrijk om goed te informeren of de meeneemregeling van toepassing is op jouw situatie.

  Wil je weten of de hypotheek meeneemregeling ook voor jou geldt, neem dan contact op met één van de planners van Planners van Waarde.

   

   

   

  Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

  « Terug naar overzicht