De onafhankelijke Financieel Planner als Private Banker

Een financieel planner is gewend om naar de toekomst te kijken. Na verloop van tijd blijkt vaak dat de toekomst van een aantal jaren terug in de praktijk anders heeft uitgepakt. Die verandering kan hebben gezeten in een ander beursklimaat, gewijzigde fiscale regels, een gewijzigde rentestand of een kind dat een woning gekocht heeft en dat je wilt helpen. Maar denk ook aan invloeden in de persoonlijke sfeer. Misschien ben je anders over zaken gaan denken.

In die gevallen is het van belang om jaarlijks even te sparren met je financieel planner en daar waar nodig je plannen bij te sturen. Daardoor worden deze weer realistisch en haalbaar. Dat geeft duidelijkheid en rust, is onze ervaring bij de relaties die wij adviseren en begeleiden en voor wie wij het vermogen beheren.

Een voorbeeld van een gewijzigde marktomstandigheid is het beleid dat met name reguliere banken voeren voor het mogen hebben van je “eigen” private banker of soortgelijke benamingen. De tendens die momenteel geconstateerd wordt, is dat reorganisaties worden aangekondigd, functies verdwijnen of veranderen en ondergrenzen verhoogd worden. Hierdoor hebben of krijgen steeds minder vermogende relaties “recht” op een eigen private banker. Dit, terwijl ze nog steeds voor dezelfde keuzes staan als toen hier nog wel “recht” op was.

In een eerder artikel van Planners van Waarde met de titel: “Financiële planning, alleen voor DGA en miljonair?” is hier al eens aandacht aan geschonken.

Het verschil tussen een onafhankelijke financieel planner en een private banker

De financieel planner van Planners van Waarde werkt in grote lijnen hetzelfde als een private banker van de bank. Hij werkt vanuit een integrale aanpak, vaak vanuit een financieel plan of een vermogensplan, en is voor zijn relaties het eerste aanspreekpunt. Dit geldt ook voor advisering in en het regelen van bijvoorbeeld een financiering of schenking.  Het grootste verschil en tevens voordeel van een financieel planner van Planners van Waarde ten opzichte van de private banker van een bank is dat eerstgenoemde onafhankelijk is. Daardoor is alleen jouw belang doorslaggevend en kan de beste oplossing gekozen worden. Indien bijvoorbeeld blijkt dat beleggen een optie is en een beleggingsadviseur aan moet schuiven, zou een private banker automatisch een beleggingsadviseur van dezelfde bank voorstellen. Een onafhankelijke financieel planner kent deze binding niet en zal de voor jou beste optie adviseren. Waarom zou je genoegen moeten nemen met een collega van de private banker als er mogelijk veel betere opties zijn?

Je nieuwe private banker

De onafhankelijke financieel planner, die we vanaf nu je nieuwe private banker noemen, heeft een ruime selectie van vermogensbeheerders tot zijn beschikking. Hieruit kan jouw private banker één of meerdere vermogensbeheerders selecteren die bij jou passen. Het is niet nodig om volledig afhankelijk te zijn van één vermogensbeheerder als het gaat om het rendement op je vermogen.

Wil je meer weten wat je nieuwe private banker voor jou kan betekenen? Kijk op onze website en kies te eigen nieuwe private banker om mee in gesprek te gaan.

 

« Terug naar overzicht