De toegevoegde waarde van een onafhankelijke financieel planner

Veel van onze relaties hebben inmiddels ervaren dat het inschakelen van een financieel planner voordelen oplevert. Ze geven aan dat ze na ons advies meer comfort voelen en dat hun financiën beter aansluiten op hun persoonlijke situatie. Toch merken we dat het nog lang niet voor iedereen duidelijk is waar onze aanpak het verschil kan maken. Hieronder beschrijven we een casus uit onze adviespraktijk: een mooi voorbeeld waarom een integrale kijk op de situatie belangrijk is.

Casus vrijkomend lijfrentekapitaal

In deze casus spraken we een relatie van 65 jaar die in het bezit was van een aantal koopsompolissen met lijfrenteclausule. Deze polissen hadden de einddatum bereikt. Hij wilde dit lijfrentekapitaal nu graag omzetten in een uitkering. Hij dacht zelf aan een langere looptijd van rond de twintig jaar.

In eerste instantie nam hij contact op met zijn accountmanager bij de bank. Die deelde hem mee dat ze hem niet meer kon adviseren en verwees de man naar de website. Meneer kwam er zelf niet uit. Hij had daarom de hulp ingeroepen van zijn boekhouder. Samen waren ze erin geslaagd om een berekening te maken voor een uitkering in de vorm van een uitkerende bankspaarrekening bij zijn huisbank. Omdat de boekhouder en de klant nog wat onzeker waren of ze nu alles goed hadden ingevoerd, namen ze voor een check nog even contact met ons op.

Na een inventarisatie bleek dat het voor de klant veel interessanter was om een deel van de uitkeringen nog twee jaar uit te stellen. De belastingdruk na zijn AOW-leeftijd was namelijk 19,2% in plaats van 37,1%. Daarnaast hebben we voor de relatie een aantal alternatieve oplossingen vergeleken. De klant was er niet van op de hoogte dat hij naast een bancaire lijfrente ook voor een uitkering via een verzekeraar kon kiezen. Uit onze vergelijking bleek dat een door ons geselecteerde verzekeraar voor hem, op dat moment, een uitkering bood die circa 10% hoger lag dan die van de bankspaarrekening bij zijn huisbank. De kosten van ons advies verdiende deze relatie binnen een mum van tijd terug. Tijdens de inventarisatie bleek bovendien dat meneer nog een effectenportefeuille met een waarde van € 500.000,- bezat. Deze was volgens het doelrisicoprofiel “neutraal” ingericht. Meneer gaf echter aan dat hij komend jaar € 100.000,- nodig had voor een verbouwing en dat hij jaarlijks € 10.000,- nodig had als aanvulling op zijn inkomen. We hebben hem geadviseerd om zijn vermogen anders te verdelen en in ieder geval een deel cash op een spaarrekening te stallen.

Deze relatie was zeer tevreden met ons advies. Hij ervaarde meer rust en zekerheid over zijn gemaakte keuzes. En omdat we bij Planners van Waarde onze relaties gedurende de jaren blijven begeleiden, kunnen we tijdig bijsturen als er zaken veranderen. Zo zorgen we ook in de toekomst voor rust en zekerheid.

De juiste keuze door financiële planning

Met een goede financiële planning krijg je zicht op je financiële situatie en de risico’s die bij jou passen. Met die uitgangspunten kunnen wij je adviseren over bijvoorbeeld het juiste lijfrenteproduct. Een financiële planning is geen kostenpost, maar een investering die jou op het juiste spoor zet en je helpt bij een juiste keuze op basis van inzicht. Vandaar dat we vaak zien dat een financiële planning zich ruim terugverdient.

Planners van Waarde heeft de overtuiging dat je alleen de juiste keuzes kunt maken op basis van inzicht in je totale financiële situatie. We adviseren je, reiken de juiste oplossingen aan en beheren deze, zodat jij zeker weet dat je keuzes maakt die perfect bij jouw situatie passen.

 

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht