De Wet toekomst pensioenen

leve de lijfrentemogelijkheden voor de ondernemer!

De nieuwe pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen (WTP) is een feit. Dat biedt de ondernemer extra mogelijkheden voor zijn eigen toekomstvoorzieningen. Maar niet in de vorm van pensioen, het is tijd voor de lijfrente!

De pensioenmix voor de ondernemer en de DGA is uitgebreid

De oudedagsvoorziening voor de ondernemer bestaat vaak uit verschillende onderdelen. De AOW, inkomsten uit verhuur, de opbrengst van de verkoop van de onderneming en, niet te vergeten, vrij beschikbaar, al dan niet belegd, vermogen.
Soms lopen er nog wat kleine pensioenen “vanuit vroeger”. Een enkele DGA heeft zelf een pensioenverzekering afgesloten en er lopen mogelijk enkele lijfrentes. Die laatste, de lijfrente, biedt door de invoering van de WTP echt mooie mogelijkheden. Dat geldt zeker voor de ondernemer met een leuke winst en de DGA met een wat hoger loon.

Onbekend maakt onbemind

Vanuit het verleden bestaan er veel misvattingen over de lijfrentemogelijkheden. Bij overlijden kun je je geld kwijt zijn, het is amper de moeite en het rendement is slecht. Het gaat te ver om nu alle weerstanden te bespreken, maar een lijfrente is in feite niets anders dan een spaarrekening of een beleggingsrekening in een fiscaal lijfrentejasje:
● je spaargeld staat bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling;
● het rendement is afhankelijk van de spaarrente of het beleggingsresultaat;
● bij overlijden bij een bankspaar- of bankbeleggingsvariant vererft de waarde en ben je die niet kwijt;
● en door de invoering van de Wet toekomst pensioenen is het echt de moeite.

De nieuwe mogelijkheden

De overheid is van mening dat de lijfrentemogelijkheden gelijkwaardig moeten zijn aan de mogelijkheden binnen pensioenregelingen. Daardoor wordt de ruimte om in te leggen in een lijfrentevoorziening en om de premies af te trekken per 1 juli 2023 aanzienlijk uitgebreid.

Enkele voorbeelden:
Mogelijkheden tot 2023 Mogelijkheden vanaf 2023
Bij een box 1-inkomen van € 50.000,- € 4.835,- € 10.906,-
Bij een box 1-inkomen van € 100.000,- € 11.485,- € 25.906,-
Bij een box 1-inkomen van € 128.810,- of meer € 15.316,- € 34.549,-

Daarnaast kun je, wanneer je de lijfrenteruimte over de afgelopen tien jaar niet volledig hebt gebruikt, dit inlopen door een extra aftrekmogelijkheid van een bedrag tot € 38.000,-.

Het box 1-inkomen is een ruim begrip, waarbij onder meer het loon, de winst uit de onderneming, de bijtelling van de leaseauto, het inkomen uit overige werkzaamheden, het inkomen uit uitkeringen et cetera meetellen.

Fiscaal voordeel

De ondernemer die inlegt heeft een aftrek tegen het 36,9% tarief of het 49,5% tarief. De uitkering wordt belast tegen 19% of 36,9%. Komt je belastbaar box 1-inkomen boven de € 73.000,-, dan betaal je 49,5% belasting over je uitkering.
Daarnaast speelt het lijfrenteregime zich fiscaal af binnen box 1, waardoor het gespaarde of belegde vermogen niet meetelt voor de vermogensrendementsheffing in box 3. Zeker nu daar steeds meer het werkelijke rendement wordt belast, is dit een belangrijk argument. Dit versterkt de fiscale voordelen.

Zijn er dan geen nadelen?

Een euro in een lijfrentepotje houdt altijd dit stempel. Je krijgt het er niet zo maar uit. Wil je het lijfrentekapitaal opnemen, dan moet dat in de vorm van een periodieke uitkering. Deze uitkering moet aan bepaalde regels voldoen. Houd je je hier niet aan, dan komt de fiscus met flinke heffingen.
Daarnaast kun je een lijfrentekapitaal niet voor elk “pensioengat” gebruiken. De uitkeringsduur en de hoogte van de uitkering zijn gebonden aan bepaalde grenzen.

Het spel moet dus binnen de fiscale regels worden gespeeld

Planners van Waarde kan je helpen met de optimale balans tussen lijfrente en andere pensioenopties. Laat je goed adviseren en laat de fiscale voordelen voor je werken.

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht