eerder stoppen met werken Planners van Waarde

Eerder stoppen met werken – het ultieme geluk?

Bij Planners van Waarde hebben we allemaal jarenlange ervaring als financieel adviseur. Als we in de jaren negentig in gesprek gingen met onze relaties, dan viel op dat men vaak dezelfde wens had. Die wens was om ‘eerder te stoppen met werken’. Werken of ondernemen was blijkbaar echt niet leuk! Het leven, zo leek het gevoel, werd pas leuk na pensionering. De afgelopen decennia zien wij een grote verandering in het denken. In dit artikel nemen we je mee in deze ontwikkeling.

De jaren tachtig en negentig

Eind vorige eeuw waren er veel fiscale regelingen om het eerder stoppen met werken te faciliteren. Er waren mogelijkheden om prepensioen op te bouwen en veel CAO’s kenden regelingen voor vervroegd uittreden (VUT-regelingen). Daarnaast waren er ruime mogelijkheden om lijfrentekapitaal op te bouwen.

Met andere woorden: de overheid was kennelijk ook van mening dat te lang doorwerken niet gezond was voor de mens en stimuleerde er op los.

De invloed van vergrijzing

Begin van deze eeuw kwam steeds meer het besef dat de kosten van ons pensioenstelsel toch wel heel hard op dreigden te lopen. Dit heeft met twee ontwikkelingen te maken. Allereerst de vergrijzing. De verhouding tussen werkenden en gepensioneerden neemt steeds verder af. Ten tweede worden we gemiddeld gezien ook nog eens steeds ouder.

Om die redenen werd in 2006 de Wet “afschaffing Vut en Prepensioen en introductie Levensloopregeling” van kracht. Eerder stoppen met werken werd minder aantrekkelijk gemaakt – er werd meer ingezet op duurzame inzetbaarheid. Dat houdt langer werken in, maar wel op een minder arbeidsintensieve manier.

Sindsdien is ook de leeftijd waarop we recht krijgen op AOW een aantal keer verhoogd. We kunnen ons nog herinneren dat er ontzettend veel weerstand vanuit de samenleving was tegen het idee om langer te moeten doorwerken. Maar de afgelopen vijftien jaar zie je toch dat mensen zich steeds vaker de vraag stellen of dat pensioen nu het ultieme doel van het leven zou moeten zijn. Natuurlijk is het daarbij wel van grote invloed wat voor werk iemand doet. Voor iemand die zijn hele leven op de steiger staat, is werken tot 68 jaar waarschijnlijk een heel ander verhaal dan wanneer je een fysiek veel minder zwaar beroep uitoefent.

Tijd maakt gelukkig……

Hoewel er dus oorspronkelijk veel weerstand was tegen de maatregelen om langer door te werken, zien we inmiddels toch wel een enorme verschuiving in het denken over genieten van het leven. We willen NU genieten en niet alleen maar sparen voor LATER. Het gegeven dat we langer door moeten werken is voor veel mensen inmiddels ingeburgerd.
Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat we geluk meer ontlenen aan TIJD en minder aan GELD. Dus we besteden ons geld graag aan vrije tijd, vakantie, uit eten, hobby’s en dergelijke. Maar we willen ook minder bezig zijn met activiteiten waar we (soms) minder plezier aan beleven, zoals huishouden, boodschappen en winkelen. Dus kiezen we voor het gemak van thuisbezorgen, online winkelen en huren een schoonmaker in. Leven in het NU. Je zou dus kunnen zeggen: TIJD maakt gelukkig in plaats van GELD maakt gelukkig. Of, zoals we bij Planners van Waarde zeggen: Waarde is meer dan geld.

Wat is de rol van een financieel planner?

Bij Planners van Waarde gaan we naast onze relaties zitten. Samen bekijken wat voor jou/jullie belangrijk is. Hoe kun je jouw inkomen en vermogen inzetten om een zo mooi mogelijk leven te leiden.

Steeds weer blijkt in onze adviespraktijk dat je door inzicht betere keuzes kunt maken. Ook blijkt dat er vaak meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt, bijvoorbeeld door inkomen en vermogen op de geformuleerde wensen in te richten en te beschermen waar eventuele risico’s liggen.

Meer weten? Maak een afspraak met één van onze planners.

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht