Geen hypotheekrenteaftrek meer na dertig jaar

De hypotheekrente die je betaalt, mag je sinds 2001 nog maar dertig jaar aftrekken. Dit betekent dat deze aftrekpost over tien jaar verdwijnt voor een grote groep huiseigenaren. En als De Nederlandsche Bank haar zin krijgt, kan het zomaar gebeuren dat de hypotheekrenteaftrek nog eerder wordt afgeschaft. Voor iedereen!

Als je een koophuis hebt en de hypotheekrente niet meer mag aftrekken van de belasting, kost dat al snel honderden euro’s per maand. Zeker huiseigenaren die hun hypotheek tussentijds hebben aangepast en/of een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebben, gaan dat voelen in hun portemonnee. Daarnaast worden banken steeds kritischer ten aanzien van het herfinancieren van een hypotheek. Zij kijken ook steeds meer naar de periode wanneer de rente niet meer aftrekbaar zal zijn. Een aantal banken neemt dit zelfs al mee in de haalbaarheidstoetsing.

Scenario 1: je hebt een (deels) aflossingsvrije hypotheek
Stel dat je een huis hebt gekocht in 2001. Dan vervalt jouw recht op hypotheekrenteaftrek dus over tien jaar. Maar wat kost je dat als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt? We geven een rekenvoorbeeld.

Piet en Jacqueline hebben in 2001 een hypotheek afgesloten van € 250.000,-. Ze lossen deze voor de helft af. In 2031 hebben ze dan nog een schuld van € 125.000,- waarover ze 3% rente betalen. Door het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek kunnen ze deze € 3.750,- niet meer aftrekken. Als zij nog wel een eigenwoningforfait zouden moeten betalen, zijn ze netto ( bij 37,3% aftrek ) bijna € 1.400,- per jaar meer kwijt.

Scenario 2: je hebt je hypotheek tussentijds aangepast
Als je een lopende hypotheek in de tussentijd hebt aangepast, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, kun je ook te maken krijgen met het vervallen van de hypotheekrenteaftrek.

Stel dat je in 2001 een huis hebt gekocht en in 2016 bent verhuisd naar een ander koophuis. De kans is groot dat je de looptijd van je hypotheek opnieuw op dertig jaar hebt laten zetten. De totale looptijd komt dan weliswaar uit op 45 jaar, maar je mag nog steeds maar gedurende dertig jaar de rente aftrekken. Alleen als de lening voor het nieuwe huis hoger is, mag je over de verhoging wel opnieuw dertig jaar lang de rente aftrekken. Na 2031 valt dus een deel van de renteaftrek weg.

Scenario 3: de eigen woning verhuist van box 1 naar box 3
Het kan ook dat in een nieuw Regeerakkoord wordt afgesproken dat de eigen woning fiscaal verhuist naar box 3. Daarmee zou het recht op hypotheekrenteaftrek in één klap voor iedereen verdwijnen. Als dit zonder aanvullende regelingen gebeurt, kost het een gemiddelde huiseigenaar al snel tussen de € 100,- en € 250,- netto per maand. Dat hebben specialisten doorgerekend.

Zelf actie ondernemen
Er is geen kant-en-klare oplossing voor het (mogelijk) wegvallen van het recht op hypotheekrenteaftrek. Maar zeker op de eerste twee scenario’s kun je zelf actie ondernemen, al dan niet met hulp van een expert op het gebied van hypotheken. Als je al sinds 2001 een hypotheek hebt, heb je nog tien jaar de tijd! Tenminste, als de regels niet veranderen.

Wij helpen je graag
Als financieel planners van Planners van Waarde helpen wij jou graag met je toekomstige hypotheeksituatie. Als het nodig is, helpen we je met het aanpassen hiervan, bijvoorbeeld door extra af te lossen of op een andere manier vermogen op te bouwen. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust even contact met ons op.

« Terug naar overzicht