Grip op je geld tijdens de Coronacrisis

We zijn alweer een tijdje onderweg in de Coronacrisis. Inmiddels is de intelligente lockdown op een aantal punten versoepeld. We weten niet hoe lang de crisis nog gaat duren en wat de consequenties op de langere termijn zullen zijn. Misschien maak je je zorgen over je werk of op financieel vlak. In dit artikel geven we je een aantal tips en mogelijkheden om te voorkomen dat je in geldproblemen komt.

Overzicht en inzicht
Het belangrijkste in onzekere tijden is inzicht in je geldzaken. Zet daarom eerst alle maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij. Als je jouw financiële administratie op orde hebt, weet je wat erin komt en wat eruit gaat. Hoe meer overzicht, hoe beter je ziet waar te besparen valt. Hierdoor ga je bewuster om met geld. Een digitaal huishoudboekje helpt je bij het overzichtelijk houden van je geldzaken. Het gebruik van een huishoudboekje kan heel makkelijk digitaal met een programma, een app of gewoon online. De meeste banken bieden het aan via hun app. Op de site van de consumentenbond vind je een aantal geselecteerde aanbieders; www.consumentenbond.nl/budgetteren/digitale-huishoudboekjes

Het belang van budgetteren voor jouw financieel plan
Een zorgvuldige budgettering van het benodigd besteedbaar inkomen bij pensioen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden is van groot belang. Immers, elk huishouden heeft zijn eigen financiële plaatje. Hoe scherper de budgettering, hoe beter de oplossingen aansluiten bij de werkelijkheid, zodat je in elk scenario financieel onbezorgd kunt verder leven.

Besparen op je vaste lasten
Op welke manieren kun jij geld besparen? Als abonnementen, contracten en verzekeringen al jaren lopen, kijken we er vaak niet meer naar om. Toch is het aan te raden om hier eens kritisch naar te kijken wat je echt noodzakelijk vindt, want hierop is jaarlijks veel geld te besparen. Denk eens aan loterijen, sportschoolabonnementen, tijdschriften, internet- of streamingdienst-abonnementen. Ervaring leert dat veel abonnementen niet altijd worden gebruikt.

Als het gaat om het besparen op contracten, dan kun je online eenvoudig diensten en producten vergelijken. Wat kun je zelf goed vergelijken om besparingen te realiseren? Denk aan je autoverzekering, inboedelverzekering, overlijdensrisicoverzekering, energiecontract, internet en telefonie. Kijk eens op www.consumentenbond.nl/diensten

Mogelijkheden op hypotheekgebied
Heb jij door de Coronacrisis minder inkomsten? Dan kan het lastig zijn om aan de betalingsverplichtingen van een lening te voldoen. Gelukkig kun je bij de meeste banken uitstel van betaling aanvragen. Je zet de maandelijkse hypotheeklasten dan tijdelijk stop. Het uitstel van betaling geldt voor maximaal drie maanden. Sommige banken hanteren deze termijn als standaard, andere bekijken per geval wat de beste oplossing is. Valt je hypotheek onder de NHG-norm, dan mag de achterstand in betaling oplopen tot 9% van de hypotheek. Tot dit bedrag staat NHG dan borg. Je moet uiteindelijk wel de achterstand terugbetalen. Terugbetalen kan uiterlijk tot de einddatum van de resterende looptijd. Over de terugbetaling kun je afspraken maken met je bank.

Als je nog een hoge rente betaalt, is het nu een prima moment om te onderzoeken of de hypotheekrente omlaag kan. Heeft jouw huis overwaarde? Dan heb je wellicht recht op rentekorting. Je zou ook kunnen overwegen om de hypotheek helemaal over te sluiten. Is dat door de boeterente niet voordelig, dan is rentemiddeling wellicht mogelijk. Je zou de hypotheek ook kunnen oversluiten naar een familielid (zie ook ons artikel over de familiebank). Wij geven je hierover graag advies!

Check toeslagen
Krijg je wel alle toeslagen waar je recht op hebt? Ben je minder gaan werken of (onvrijwillig) gestopt met werken of met vervroegd pensioen? Heb je je huis verkocht en ben je gaan huren? Het zijn allemaal aanleidingen om nog eens te kijken of je recht hebt op (meer) toeslagen. Dit is te checken op www.toeslagen.nl of www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Naast de bovenvermelde tips kunnen wij jou ook persoonlijk inzicht geven in je financiële situatie en bespaarmogelijkheden.

 

« Terug naar overzicht