Help de rente stijgt! Wat zijn de gevolgen voor jou?

Bij Planners van Waarde hebben we al jaren klanten die blij zijn met de rentestand en klanten die hier minder gelukkig mee zijn. De afgelopen 10 jaar hebben we de rentes geleidelijk zien dalen naar historisch lage niveaus. Goed nieuws voor degenen die een woning willen kopen, maar minder goed nieuws voor je spaargeld. Sinds kort is de rente echter weer aan het oplopen. In dit artikel beschrijven we voor je wat hier de gevolgen van zijn.

De hypotheekrente stijgt

Waar de rentes in het algemeen zijn gestegen, zijn ook de hypotheekrentes behoorlijk gestegen. In vergelijking met begin van dit jaar zijn de hypotheekrentes op dit moment gemiddeld 1% hoger. Dat heeft niet alleen gevolgen voor je maandlasten, maar je kunt ook minder lenen. Door deze rentestijging kan een stel dat bijvoorbeeld twee keer een modaal inkomen heeft ongeveer € 10.000,00 minder lenen dan kort geleden. In een tijd waarin overbieden eerder gebruikelijk dan uitzondering is geworden, kan dit gevolgen hebben voor het vinden van je droomwoning.

Maar, stijgt de rente op je spaarrekening dan ook?

Daar waar de hypotheekrentes stijgen, zou je denken dat de spaarrentes ook weer zouden gaan stijgen. Goed nieuws voor klanten met spaargeld, zou je denken. Door toedoen van vermogensrendementsheffing, inflatie en negatieve rente, hebben zij hun gespaarde centen de laatste jaren namelijk alleen maar zien afnemen. Niets is echter minder waar. In de afgelopen jaren hebben de banken de rentes geleidelijk verlaagd, maar nu de marktrente stijgt, zien we voorlopig nog weinig beweging in de spaarrentes. De voornaamste reden hiervoor is dat de spaarrentes voornamelijk worden bepaald door de officiële rente van de centrale banken en de hypotheekrentes op de geldende kapitaalmarktrentes. Deze houden de rentes voorlopig laag, dus voorlopig zullen de spaarrentes waarschijnlijk laag blijven.

Moet je dan gaan beleggen?

Beleggen kan een prima alternatief zijn voor je spaargeld. Zeker als je rendement nodig hebt om je wensen en doelen te bereiken, zou je kunnen overwegen om te gaan beleggen. Bij Planners van Waarde werken we daarbij samen met een geselecteerd aantal vermogensbeheerders, die passen bij onze werkwijze en waarbij wij de regie houden over je totale vermogen.

Toch kan de stijgende rente ook gevolgen hebben voor je beleggingen. Dit zien we op de korte termijn met name terug bij obligaties. Als je nu nieuwe obligaties koopt, krijg je een hogere rente vergoed. Maar als je al obligaties hebt, die zijn aangekocht toen de rente nog lager was, zul je zien dat de tussentijdse koers hiervan daalt. Op einddatum keren de meeste obligaties uiteraard gewoon het nominale bedrag uit.
Toch is beleggen niet iets wat je voor de korte termijn doet. Met een voldoende lange beleggingshorizon, een goede spreiding over de asset classes en een professionele begeleiding, kan beleggen een prima oplossing zijn om je doelen te behalen.

De pensioenfondsen

De afgelopen jaren hebben we regelmatig kunnen lezen dat onze pensioenfondsen last hadden van de extreem lage rentes. Dit komt omdat de dekkingsgraden van de pensioenfondsen worden bepaald door de contante waarde van de uitstaande verplichtingen. Eenvoudig gesteld: men hoeft minder vermogen aan te houden om de huidige en toekomstige pensioenen uit te kunnen betalen. Een vuistregel is dat een stijging van de rente van 1% een 12% hogere dekkingsgraad oplevert.
Doordat de dekkingsgraden bij een stijgende rente hoger worden, zullen pensioenfondsen minder snel hoeven te korten. Het zou zelfs kunnen dat de pensioenen door de gestegen rente weer geïndexeerd worden. Dit zal wel per pensioenfonds sterk kunnen verschillen. Ook ons nieuwe pensioenstelsel zal hier invloed op hebben.

Terugbetaling van schulden

Als rente stijgt en bedrijven en overheden moeten hun schulden herfinancieren, dan gebeurt dit tegen de gestegen rente. Hetzelfde geldt voor huizenbezitters aan het eind van de rentevaste periode. Als de rente flink is gestegen, kan dit voor problemen zorgen.

Conclusie

Vooralsnog is er geen reden voor ongerustheid. De rente is ten opzichte van het dieptepunt weliswaar flink gestegen, maar is nog altijd historisch laag. Waar een stijgende rente voor sommigen voordelig, of juist onvoordelig is, vinden wij het vooral belangrijk dat onze klanten beslissingen kunnen nemen op basis van inzicht in hun totale financiële situatie. Wij helpen en begeleiden hen daarbij en zorgen ervoor dan hun doelen in beeld blijven.

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht