Hypotheekrenteaftrek vervalt over tien jaar voor veel huiseigenaren

Vanaf 2031 vervalt voor sommige huiseigenaren de mogelijkheid om de betaalde hypotheekrente af te trekken van het inkomen. Wat zijn de gevolgen hiervan? In 2001 is een versobering in de hypotheekrenteaftrek doorgevoerd, waar we op zijn vroegst over tien jaar iets van merken. Wat houdt het in?

Huizenkopers kunnen maximaal dertig jaar profiteren van de regeling van de hypotheekrenteaftrek. In het verleden zat hier geen maximale termijn aan. Deze is in 2001 ingesteld. Voor toen bestaande hypotheken bleef de hypotheekrenteaftrek bestaan tot 2031, ongeacht hoe lang al was geprofiteerd van de regeling. Over tien jaar van nu vervalt de aftrek voor veel huishoudens. Dit kan problemen geven.

Wat zijn de gevolgen van het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek?

Van de betaalde maandlasten mag je de rentelasten aftrekken van je bruto inkomen. Als deze aftrekmogelijkheid wegvalt, krijg je dus geen deel meer terug van de Belastingdienst. Dit is vooral een financiële tegenvaller bij een hoge hypotheekrente. In tijden met lage hypotheekrenten is de hypotheekrenteaftrek niet zo belangrijk, maar na afloop van de bestaande rentevastperiode volgt er mogelijk weer een periode met een hogere hypotheekrente. Als je hypotheek na de dertigjarige looptijd nog niet is afbetaald, kan er dus een probleem ontstaan.

Heeft het vervallen van de hypotheekrenteaftrek effect op jouw hypotheek?

Als jouw hypotheek is afgesloten vóór 2001, houd je in principe recht op hypotheekrenteaftrek tot 2031. Hypotheken die daarna zijn afgesloten geven je recht om dertig jaar lang de betaalde hypotheekrente af te trekken van het inkomen. Met een volledige aflossing van de hypotheek gedurende de looptijd, is de beperking van de hypotheekrenteaftrek geen probleem. Als je hypotheek na de dertigjarige looptijd nog niet is afbetaald, kan er een probleem ontstaan.

Het vervallen van de aftrek heeft vooral invloed op een aflossingsvrije hypotheek

Het beperken van de hypotheekrenteaftrek tot dertig jaar is waarschijnlijk geen probleem voor bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Deze worden namelijk binnen dertig jaar volledig afbetaald. Met een aflossingsvrije hypotheek loop je wel tegen de beperking van de aftrekbaarheid aan. Ook bij deze hypotheekvorm hoeft het geen probleem te zijn, maar het is in ieder geval verstandig om hier eens goed naar te laten kijken.

De beperking van de hypotheekrenteaftrek treft meer hypotheken

Toch kan de beperking ook invloed hebben op een hypotheek waarin de schuld volledig wordt afgelost gedurende de looptijd. Je hebt bijvoorbeeld in 2003 je eerste huis gekocht. In 2010 heb je een ander huis gekocht met als aanvulling een annuïteitenhypotheek met weer een looptijd van dertig jaar. In 2040 heb je de schuld afbetaald. Al vanaf 2003 trek je de betaalde hypotheekrente af van je inkomen. Hierdoor vervalt een deel van de hypotheekrenteaftrek per 2033.

Wil je meer weten over wat het eindigen van de renteaftrek voor jou betekent? Maak dan een afspraak met jouw financieel adviseur van Planners van Waarde.

« Terug naar overzicht