Is jouw woning al duurzaam?

Het verduurzamen van je woning is belangrijk vanwege het klimaat en de energietransitie en is gunstig voor je portemonnee. Verduurzaming kan een flinke besparing opleveren, helemaal nu de gasprijzen hoog zijn en je met duurzaamheidsmaatregelen veel op gas kunt besparen.

Steeds meer huishoudens besparen op de energiekosten door de woning te voorzien van zonnepanelen, dak-, vloer- en muurisolatie, HR++ glas en/of een warmtepomp. Dit komt mede omdat de overheid en veel geldverstrekkers de verduurzaming van de woning stimuleren.
Hoe werkt dit allemaal? Wanneer kom je voor welke subsidie in aanmerking? Wat kunnen geldverstrekkers hierin mogelijk betekenen? Kun je hiervoor een krediet afsluiten? Wat betekent dit fiscaal? In dit artikel gaan daar verder op in.

Welke speciale regelingen zijn er?

Er zijn verschillende subsidies en maatregelen beschikbaar om de energiebesparende middelen voordeliger aan te schaffen en/of te installeren. Hieronder staan de belangrijkste mogelijkheden op een rij:
● ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Via de ISDE kan de woningeigenaar subsidie ontvangen voor vijf soorten isolatiemaatregelen, investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Om in aanmerking te komen voor een isolatiesubsidie, moet je voor minimaal twee maatregelen subsidie aanvragen. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De isolatiemaatregelen gelden alleen voor woningeigenaren. Zakelijke gebruikers kunnen onder ruimere voorwaarden ook subsidie krijgen voor zonnepanelen en kleine windturbines. De eisen en aanvullende informatie zijn hier te lezen.
● BTW zonnepanelen en salderingsregeling. Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de BTW op de aankoop en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Let erop dat je dit doet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
De salderingsregeling houdt in dat je de opgewekte elektriciteit tegen de afname mag wegstrepen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk fiscaal afgebouwd naar nul in 2031. Vanaf dat moment ben je volledig afhankelijk van de prijs die je energieleverancier wil betalen voor de teruggeleverde elektriciteit. Er geldt dan dus geen subsidie meer. Lees hier meer.
● Aanvullende maatregelen. Elke provincie, regio of gemeente bepaalt welke energiebesparende middelen zij subsidieert en tegen welke voorwaarden. Met de energiesubsidiewijzer kun je, door jouw woonplaats in te vullen, checken of er aanvullende subsidies beschikbaar zijn.

Wat kunnen hypotheek- en kredietverstrekkers voor je betekenen?

Vanuit diverse geldverstrekkers zijn er mogelijkheden om voordelig geld te lenen om een woning te verduurzamen. Als er sprake is van een energiezuinige woning geven verschillende banken een rentekorting. Ook als het energielabel van je woning omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kun je in aanmerking komen voor korting op de rente.
Bij het afsluiten van een hypotheek is het vaak mogelijk om tot 106% (in plaats van 100%) van de woningwaarde (gemaximeerd tot € 9.000,-) te lenen voor onder andere zonnepanelen, HR++ glas, een warmtepomp of isolatie.
Als je een energieneutrale woning koopt (de nul-op-de-meterwoning), dan mag je zelfs tot € 25.000,- aanvullend lenen. Gaat het om een woning met ECP0 of lager zonder energieprestatiegarantie, dan is het mogelijk om maximaal € 15.000,- extra te lenen. Deze bedragen komen bovenop het bedrag dat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen (minimaal € 33.000,-).
Een andere mogelijkheid is om een specifieke lening af te sluiten voor de verduurzaming van je woning. Dat kan bijvoorbeeld met een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Met een energiebespaarlening kan tot € 25.000,- worden geleend. Voor een nul-op-de-meterwoning kan dit tot een bedrag van € 65.000,-. Deze lening wordt onderhands verstrekt en geregistreerd bij het BKR. De energiebespaarlening is landelijk beschikbaar.
Afhankelijk van de gemeente of provincie waarin je woont, kun je misschien ook gebruik maken van de duurzaamheidslening. Dit is een lening tegen gunstige voorwaarden. Ook deze lening wordt onderhands verstrekt en bij het BKR geregistreerd. Lees hier meer.

Spaargeld gebruiken?

Als je spaargeld hebt, kun je dat (deels) gebruiken om je woning te verduurzamen. Spaargeld levert op dit moment nauwelijks iets op. Het kan slim zijn om het verduurzamen van je woning te betalen met spaargeld. Je spaargeld gebruiken voor het financieren van de verduurzaming van je woning heeft echter ook nadelen. Zo kun je het geld niet meer voor andere dingen gebruiken. Bovendien kan een lening voordeliger zijn, omdat de rente fiscaal aftrekbaar kan zijn.
Wat in jouw geval de beste keuze is, hangt af van de kosten en de rente van de lening, je inkomen en je vermogen.

Wil je meer weten?

Wij nemen graag de tijd om samen met jou te zoeken naar de juiste besparingsmogelijkheden en hoe dit past in jouw financiële plaatje voor de toekomst.

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht