Ondernemers met verhuis-, verbouw- of vastgoedplannen in 2023

Als financieel planners zijn wij gewend om vooral vooruit te kijken en wensen en doelen van relaties mogelijk te maken. Zo hebben we ook dit jaar weer veel ondernemers kunnen helpen met vermogensadvies en het regelen van een financiering. De ene keer gaat het om een woninghypotheek, de andere keer een vastgoedfinanciering voor eigen gebruik of verhuur.

We ervaren dat geldverstrekkers gek zijn op cijfers, veel cijfers, en dan met name van ondernemers. Aangiftes IB, jaarcijfers van de laatste drie jaar van de gehele structuur, soms zelfs ook nog prognoses, zijn noodzakelijk om te kunnen beoordelen of een aankoop van een woning, een verbouwing of een investering in vastgoed de continuïteit van de onderneming niet in gevaar brengt. Dat ligt heel anders voor werknemers. Dan is opeens een werkgeversverklaring, loonstrookje en soms zelfs een aangifte inkomstenbelasting al voldoende voor het verkrijgen van een financiering. Dat verschil is er nu eenmaal en daar heb je als ondernemer mee te dealen.

Daarnaast ben je als ondernemer afhankelijk van de snelheid en planning van je boekhouder of accountant, met andere woorden ‘hoe snel kan deze jouw jaarcijfers opmaken en vervolgens je aangifte IB indienen?’. Kostbare tijd gaat verloren als blijkt dat een geldverstrekker vier maanden na afloop van een boekjaar geen genoegen meer neemt met interne cijfers en er nog geen aangifte IB van dat jaar voorhanden is.

Dan is het goed om tijdig te sparren met je boekhouder of accountant om de cijfers tijdig gereed te hebben. Uiteraard dien je zelf ook te zorgen voor het tijdig aanleveren van je administratie. Bespreek dan ook een eventuele rekening-courant directie (alleen in BV-structuur). Dat is nog wel eens een struikelblok voor geldverstrekkers als je een privé financiering nodig hebt. Als je deze dit jaar aflost met bijvoorbeeld een dividenduitkering, dan bestaat deze in 2023, het jaar van een financieringsaanvraag, niet meer.

Regeren is vooruitzien. Ga nu alvast in gesprek met je boekhouder of accountant als je plannen hebt voor 2023. Het levert minder stress en meer kans op succes op om je volgende wens of droom waar te maken. De financieel planners van Planners van Waarde helpen je hier graag bij.

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht