Pensioen

Iedereen wil op den duur graag zorgeloos genieten van een goed pensioen. Dus heb je je zaken graag goed geregeld. Maar het opbouwen van een pensioen is een complexe materie met vele mogelijkheden en factoren waar je niet altijd zelf invloed en grip op hebt.

De factor tijd, de ontwikkeling bij fondsen, economie en politiek, maar ook je eigen veranderende situatie in je werk of privé kunnen veel invloed hebben op de waardeontwikkeling van jouw pensioen. AOW leeftijden verschuiven en regelingen worden versoberd. Je wisselt van baan en de regeling bij je nieuwe werkgever ziet er net even anders uit. Of je privé situatie verandert, bijvoorbeeld door scheiding of overlijden. Je hebt financiële ruimte nodig voor de groei van je bedrijf of wilt investeren in vastgoed.

Maar ook als werkgever geldt: Heb je het pensioen voor je werknemers goed geregeld? Wat betekent de marktontwikkeling voor mij en voor mijn werknemers? En heb je nog geen pensioen toegezegd, hoe zou je dat dan het best kunnen doen?

Het hebben van een goed plan en een alerte regie is in iedere situatie van onschatbare waarde. Planners van Waarde adviseert je graag vanuit jouw persoonlijke of specifieke bedrijfsmatige situatie. Wetgeving, zakelijke en persoonlijke aspecten zijn in dit advies integraal met elkaar verbonden. Net als de korte en lange termijn. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Particulier

Er zijn verschillende methoden om pensioen op te bouwen. Pensioen via de werkgever is afhankelijk of de werkgever waar je in dienst bent een pensioen aanbiedt. Dit is namelijk niet altijd verplicht en afhankelijk van bijvoorbeeld de CAO.

Pensioen particulier

Pensioen voor de ondernemer

De meeste ondernemers zijn niet verplicht om pensioen op te bouwen. Het is echter wel van belang om uit te zoeken of je verplicht bent pensioen op te bouwen want er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor artsen en architecten, maar ook voor schilders en stukadoors. Door e.e.a. goed te regelen voorkom je vervelende situaties en boetes.

Pensioen voor de ondernemer

Collectief pensioen

Een pensioenregeling voor personeel is geen kant en klaar product. De regeling moet passen binnen het personeelsbeleid, of dat nu gaat om 2 of 200 werknemers. Planners van Waarde helpt je met het in kaart brengen wat de uitgangspunten.

Collectief pensioen