26 oktober 2023
De prijzen van nieuwbouwwoningen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen ten opzichte van bestaande woningen. Niet alleen wordt het prijsverschil groter, ook staan nieuwbouwwoningen veel langer te koop. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie WoningBouwersNL.
Zorgwekkende ontwikkeling
Deze scheefgroei tussen nieuwbouw en bestaande bouw is zorgwekkend volgens de brancheorganisatie. Op landelijk niveau is het verschil tussen een nieuwbouwwoning en bestaande koopwoning nu gemiddeld € 86.000,-. In sommige regio’s is het verschil een stuk groter dan het landelijk gemiddelde. Zo is het verschil van de verkoopprijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning met een bestaande woning tot maar liefst € 228.000,- opgelopen in Zuid-Holland, aldus WoningBouwersNL.
Naast het prijsverschil laat ook de verkooptijd van een nieuwbouwwoning een verschil zien. Zo staat een nieuwbouwwoning gemiddeld 58 dagen langer te koop dan een bestaande woning. Deze ontwikkeling van nieuwbouwwoningen laat in bepaalde regio’s van het land een nog groter verschil zien ten opzichte van de rest van het land.
Tegenvallende verkoop
Veel bouwprojecten vallen uit door tegenvallende verkoop. Ook worden er minder bouwplannen gemaakt. Gezien het huidige woningtekort is deze ontwikkeling volgens de brancheorganisatie niet wenselijk. De bouwers geven aan dat zij meer kleine, goedkope appartementen willen bouwen en geen ruime duurdere huizen.
In de eerste helft van 2023 is de verkoop van nieuwbouwwoningen hard gedaald. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lag in het eerste half jaar op iets meer dan 9.000 woningen. Dit aantal lag niet eerder zo laag sinds het crisisjaar 2013. Deze daling komt mede doordat woningbeleggers zich grotendeels hebben teruggetrokken vanwege nieuwe maatregelen van de overheid.
Onderliggende factoren
Het feit dat de prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen ten opzichte van bestaande woningen en dat nieuwbouwwoningen langer te koop staan, kan worden beïnvloed door verschillende factoren en marktomstandigheden. Hier zijn enkele redenen voor deze trend:
1. Nieuwbouwmaterialen en -kosten: Nieuwbouwwoningen worden gebouwd met nieuwe materialen en technologieën, wat de bouwkosten kan verhogen in vergelijking met oudere woningen waarvan de constructie al is afgeschreven. Stijgende materiaal- en arbeidskosten kunnen de prijs van nieuwbouw verder opdrijven.
2. Locatie: De locatie van een nieuwbouwwoning kan invloed hebben op de prijs. Als nieuwbouwprojecten zich in populaire gebieden bevinden, met goede scholen, voorzieningen en toegang tot werkgelegenheid, kunnen de prijzen hoger zijn dan die van oudere woningen in minder gewilde buurten.
3. Kwaliteit en specificaties: Nieuwbouwwoningen worden vaak geleverd met moderne voorzieningen, energie-efficiënte systemen en hoogwaardige afwerkingen, wat de prijs kan verhogen in vergelijking met oudere woningen met verouderde voorzieningen.
4. Regelgeving en bouwvoorschriften: Nieuwbouwwoningen moeten vaak voldoen aan strengere bouwvoorschriften en energienormen, wat extra kosten met zich mee kan brengen.
5. Schaarste aan grond: In sommige gebieden kan een tekort aan beschikbare bouwgrond leiden tot hogere grondprijzen voor nieuwbouwprojecten, wat op zijn beurt de totale kosten van nieuwbouwwoningen verhoogt.
6. Speculatie: In sommige markten kan speculatie een rol spelen bij het verhogen van de prijzen van nieuwbouwwoningen, waarbij ontwikkelaars anticiperen op stijgende prijzen en deze in de verkoopprijs verwerken.
7. Belastingen en heffingen: Afhankelijk van de locatie kunnen nieuwbouwwoningen onderhevig zijn aan verschillende belastingen en heffingen, wat de uiteindelijke kosten kan verhogen.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel nieuwbouwhuizen doorgaans duurder zijn in termen van de initiële aankoopprijs, ze vaak voordelen bieden, zoals lagere onderhoudskosten, energie-efficiëntie en garanties. Het is raadzaam om marktonderzoek te doen en professioneel advies in te winnen bij het overwegen van de aankoop van een woning, of het nu gaat om nieuwbouw of een bestaande woning, om de specifieke omstandigheden in jouw regio te begrijpen.
Onafhankelijk vermogensadvies
De planners van Planners van Waarde kunnen een goede sparringpartner voor je zijn en je van onafhankelijk vermogensadvies voorzien.
Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.