Schenken aan het begin van het jaar

Je kent het vast wel. In november of december krijg je van de accountant, fiscalist, bank of intermediair allerlei goedbedoelde eindejaarstips en laatste kansen voor het benutten van interessante fiscale voordelen of andere acties in privé of onderneming. In privé kan dat een extra aflossing op je hypotheek zijn, toch nog even die lijfrente storten om nog even een aftrekpost te creëren of bijvoorbeeld een schenking aan je kinderen.

In de jaren 80 en 90 was het heel gebruikelijk om op de laatste dag van het jaar nog even een lijfrentekoopsom te storten. Banken bleven nog iets langer open, want ja, je kon echt niet eerder komen toch? Herkenbaar? Gelukkig berekenen we inmiddels het pensioentekort op basis van de gegevens van het voorgaande jaar. Daarna kwam ook veel meer structuur in het wel of niet regelen van een lijfrente in plaats van een ad-hocbeslissing op het laatste moment.

Maar hoe zit dit dan met schenken?

Het is natuurlijk fantastisch om als ouder te kunnen schenken aan je kinderen en dat je kunt genieten wat ze er zoal mee doen. Kerst wordt hiervoor vaak als moment uitgekozen en dat is inderdaad nog net even in de laatste dagen van het jaar. De parallel met de lijfrente van de jaren 80 en 90 is snel gemaakt.

De vraag is natuurlijk of je met de schenking aan het einde van het jaar je uiteindelijke doelen realiseert. Als het een eenmalige actie is dan kan dat een prima oplossing zijn. Maar wat als je hier meer structuur in wilt aanbrengen? Misschien vind je het wel veel leuker als je je kinderen het gehele jaar door kunt helpen. Mogelijk zijn er veel betere opties, die veel meer voordeel opleveren voor jou en je kinderen. Hierbij kun je denken aan een schenking op papier, een schenkingsplan met een repeterend karakter of het helpen van je kinderen bij financiering van een woning.

Maar hoe pak je dit aan?

Een gestructureerde aanpak aan de hand van een vermogensplan biedt uitkomst en zorgt voor inzicht in de gevolgen van een schenking in verschillende scenario’s. Kan ik wel schenken of heb ik het nodig als aanvulling op mijn pensioen? Heeft de langstlevende partner het vermogen nog nodig als één van beiden wegvalt? Sluit mijn testament wel goed aan bij het beschermen van het vermogen van de kinderen? Dit zijn zo een paar vragen die aan de orde komen in een gesprek met een vermogensregisseur.

Nadat alle wensen en doelen geïnventariseerd zijn en de verschillende vermogensbestanddelen in kaart zijn gebracht, zoals spaargeld, beleggingen, panden of bijvoorbeeld je onderneming, dan wordt dit uitgewerkt in een vermogensplan. Aan de hand van dit plan kan dan beoordeeld worden of en zo ja, hoeveel en wanneer je het beste kunt schenken. Dan weet je ook gelijk wat de financiële gevolgen en mogelijke voordelen van je keuzes zijn.

Conclusie

Door ook gedurende het jaar na te blijven denken over je vermogen en hoe je dit over kunt dragen aan de volgende generatie, voorkom je dat je aan het eind van het jaar overhaaste beslissingen moet nemen, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Wij vinden het belangrijk dat vermogenden op basis van inzicht de juiste beslissingen kunnen nemen als het gaat om de bestemming van hun vermogen. Wij, Planners van Waarde, helpen je daarbij en kunnen je hierbij ook in de toekomst begeleiden. Onafhankelijk en professioneel.

 

 

« Terug naar overzicht