Sparen en beleggen in privé of in de BV?

26 oktober 2023

Als onafhankelijke vermogensplanner krijgen wij regelmatig de vraag of een relatie moet beleggen in privé of in de BV. Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden gaan we eerst in gesprek over de wensen en doelen met betrekking tot het vermogen. Dan komen ook onderwerpen als sparen anno 2023, hypotheek aflossen, schenken en beleggen in bijvoorbeeld vastgoed (voor privégebruik of verhuur) voorbij. En als beleggen dan de beste optie is, gaan we in gesprek over beleggen in privé of in de BV.

De belastingdruk in privé en BV is een belangrijke afweging die hierin een rol speelt. In privé gelden de regels van belasting in box 3 van de Wet IB 2001. In de BV bestaat de belastingdruk voor de aanmerkelijkbelanghouder (>5% aandelenbelang) uit vennootschapsbelasting en de belastingheffing in box 2, de aanmerkelijkbelangheffing.

Ontwikkelingen belasting box 3

Een belangrijk verschil tussen de belastingdruk in privé en BV is dat in privé momenteel nog wordt uitgegaan van een fictief rendement op vermogen dat belast wordt met een vast percentage (32%), terwijl in de BV het werkelijk rendement wordt belast. Het is de bedoeling dat de belastingheffing in box 3 ook gaat aansluiten bij een belasting op het werkelijk rendement vanaf 2027. Tot die tijd geldt een overgangsregeling. Voor 2023 geldt dat spaargeld belast wordt met per saldo ongeveer 0,1% belasting en vermogen anders dan spaargeld wordt belast met ongeveer 2% belasting van het vermogen.

Over het vermogen anders dan spaargeld wordt momenteel veel gediscussieerd en voorstellen tot aanpassingen gedaan. Is het realistisch om obligaties in box 3 te belasten met 2% belasting, terwijl het rendement op de 10-jarige staatslening ca. 3% is, zonder nog rekening te houden met circa 1% voor de vermogensbeheerder? Of een hypotheek van ouder aan kind voor 1,5% rente die voor 10, 15 of 20 jaar is vastgezet en afgesloten toen de hypotheekrentes laag waren?

De eerste wijzigingen zijn al doorgevoerd, waaronder bijvoorbeeld vorderingen tussen partners onderling als gevolg van de verrekening conform de huwelijksvoorwaarden. Daarnaast worden al voorstellen ingediend over het moment van belastingheffing voor bijvoorbeeld vastgoedbeleggers. En wellicht volgen ook nog andere voorstellen.

Ontwikkelingen belasting BV

Een andere belangrijke ontwikkeling is de belastingdruk in de BV. In 2022 werd de winst in de BV tot € 395.000 belast met 15% vennootschapsbelasting en 25,8% over het meerdere. Vanaf 2023 geldt al een tarief van 19% over een winst tot € 200.000 en 25,8% over het meerdere. Een forse verlaging van de eerste schijf met circa € 200.000 en een 4% hogere belastingheffing.

Met betrekking tot de aanmerkelijkbelangheffing in box 2 gaat ook het nodige veranderen. In 2023 geldt nog 26,9% dividendbelasting over een uitkering naar privé. Vanaf 2024 wordt het tarief gedifferentieerd. Over de eerste € 67.000 geldt een tarief van 24,5%. Voor fiscaal partners geldt het dubbele. Over het meerdere is in 2024 31% belasting verschuldigd, maar dat loopt naar verwachting op naar 35% in 2027.

Omslagpunt beleggen in privé en BV

In veel artikelen wordt een berekening gemaakt van waar het omslagpunt ligt tussen beleggen in de BV of privé. Het percentage van 10,39% komt dan vaak voorbij. Een gevaar is dat dit percentage zijn eigen leven gaat leiden, want als we het maar vaak genoeg horen of lezen, dan gaan we vanzelf geloven dat het ook echt waar is. Toch?
Het bovengenoemde percentage is een vaak gebruikt voorbeeld en heeft betrekking op vermogen beleggen in de BV ten opzichte van privé. Maar we hebben toch net gelezen dat er twee tarieven gelden voor de vennootschapsbelasting? Voor dividenduitkeringen gelden vanaf 2024 ook twee tarieven die wel degelijk een rol spelen tussen beleggen in privé of in de BV.

Stel dat het vermogen niet in de BV zit, maar in privé. Geldt dan ook het percentage van 10,39% als omslagpunt? Of als ik al een beleggingsportefeuille in privé en BV heb en ik overweeg om de obligaties in privé om te ruilen voor aandelen en de aandelen in de BV om te ruilen voor obligaties. Dan heb ik per saldo nog steeds ongeveer hetzelfde risicoprofiel als geheel. Moet ik dan ook nog rekenen met 10,39% als omslagpunt?

Onafhankelijke vermogensplanner

Het wordt steeds complexer om de juiste keuzes te maken die bij jou passen. Wil je echt weten wat in jouw situatie het best denkbare scenario is? Ga dan eens in gesprek met de onafhankelijke vermogensplanner van Planners van Waarde. Met behulp van een onafhankelijk vermogensplan en onze begeleiding kun jij dan de beste keuzes maken.

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht