Testament en levenstestament

De wetgever heeft geregeld wie, in geval van overlijden, de erfgenamen zijn. Als je geen testament hebt dan wordt de nalatenschap verdeeld onder de wettelijke erfgenaam. Op zich een prima regeling. Toch kan er reden genoeg zijn wel een testament op te stellen.

Wellicht wil je je vermogen anders verdelen dan de wetgever heeft geregeld. Je mag hier, binnen bepaalde kaders, van afwijken. Misschien is het om fiscale redenen aantrekkelijk om je nalatenschap anders te verdelen. Een goede estateplanning (nalatenschapsplanning) kan in veel gevallen veel belasting besparen. Daarnaast kun je in je testament andere zaken regelen. Bijvoorbeeld wie je nalatenschap af moet wikkelen of aan wie je de zorg van uw kinderen toevertrouwt.

Is een testament en levenstestament hetzelfde?

Nee. In een testament regel je wat er moet gebeuren na je overlijden. In een levenstestament regel je zaken voor als je in leven bent, maar niet meer over alles een beslissing kunt nemen. Dus voor wanneer je niet langer handelingsbekwaam bent. Aan wie bijvoorbeeld vertrouw je de volmacht toe om keuzes voor jou te maken? Wie krijgt de zorg voor de kinderen als je niet meer voor ze kunt zorgen? En wie beheert jouw vermogen? Een levenstestament is voor iedereen van belang. Het voorkomt eventuele vervelende en dure procedures bij de rechtbank. Zeker nu we steeds ouder worden is het goed eens na te denken over jouw wensen als je er nog wel bent.

Johan Tonnis - Planners van Waarde

Waarmee kunnen we je helpen?

Elke situatie is anders en elke wens is persoonlijk. Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken. Je kunt een Planner bij jou in de buurt vinden via het overzicht onderaan deze pagina of via onze planners pagina.

Schenken

Je hebt vermogen gespaard, inmiddels een hypotheekvrije woning en mogelijk zelf al eens een erfenis ontvangen. Je vraagt je af: ‘is het al verstandig om nu al te schenken, welke vormen van schenken zijn er thans mogelijk, wat betekent het als mijn kinderen scheiden of overlijden?’

Schenken

Erven

Stel, door het overlijden van iemand in jouw naaste omgeving erf je een geldbedrag of goederen. Dat kan directe gevolgen voor jou hebben. Allereerst moet je beslissen of je de erfenis aanvaard.

Erven