Indexbeleggen

De populariteit van indexbeleggen blijft maar toenemen. In het eerste kwartaal van 2021 is er in Europa zelfs een recordinstroom geweest van indexfondsen (ETF’s). Wat is indexbeleggen eigenlijk precies en waarom blijft de populariteit steeds verder toenemen?

Wat is indexbeleggen?
In Nederland is de AEX de meest bekende beursindex. Een beursindex is een verzameling van effecten. Dit kunnen aandelen zijn (in het geval van de AEX zijn dit Nederlandse aandelen), maar ook obligaties of andere beleggingsinstrumenten. Indexen zijn er in vele soorten en maten. Zo zijn er heel breed gespreide indexen, zoals een wereldaandelenindex, maar ook veel specifiekere indexen gericht op een nichemarkt. Bij indexbeleggen volg je via een indexfonds de ontwikkeling van de index. Een indexfonds houdt de effecten zo veel als mogelijk in dezelfde verhouding als de index aan. Er wordt dan ook niet gekeken naar de losse effecten. Een actieve belegger doet dit juist wel, die kijkt welke aandelen of obligaties op een bepaald moment het meest interessant zijn om in te beleggen en probeert daarmee een beter rendement te behalen dan de index.

Onderzoeken actief versus passief beleggen
In eerste instantie is te verwachten dat een actieve belegger met de vele analyses en onderzoeken naar bedrijven waarde kan toevoegen door de juiste aandelen voor de toekomst te selecteren. In de praktijk blijkt dit echter in de meeste gevallen niet te lukken, zeker niet op de lange termijn. Het actief beheren brengt namelijk veel extra kosten met zich mee ten opzichte van indexbeleggen. Zo maakt een actieve belegger kosten voor de research en ook het wisselen van effecten brengt elke keer kosten met zich mee. Deze kosten moeten in eerste instantie dus al terugverdiend worden door de betere keuzes. Daarnaast reageren financiële markten niet altijd zoals je op voorhand zou verwachten. De voorspelbaarheid van de koersontwikkeling is erg laag, zelfs als je zou weten wat er in de toekomst te gebeuren staat.

Veel wetenschappelijke onderzoeken tonen dan ook aan dat het resultaat van actieve beleggers in de meeste gevallen achterblijft bij de index. Zo blijkt uit het SPIVA onderzoek van 2020 dat, van de Amerikaanse fondsen die beleggen in Amerikaanse Large Cap, 60% in het eerste jaar achterblijft bij de S&P 500 index. Over een periode van vijf jaar is dit percentage al opgelopen naar 75%. Na tien jaar blijft zelfs 83% achter bij de index. De prestaties van Europese fondsmanagers zijn op de lange termijn vergelijkbaar.

Aangezien het veel actieve beleggers dus niet lukt om de index te verslaan, is het een goede optie om een indexbelegging te overwegen. Hiermee bespaar je als belegger veel kosten en is het rendement dat je behaalt in lijn met de marktontwikkeling.

Hoe kun je indexbeleggen?
Een belegger kan ervoor kiezen om via een online beleggingsrekening zelf een aantal indexfondsen aan te kopen. Omdat er veel verschillende indexen en nog veel meer indexfondsaanbieders zijn, kan het ook interessant zijn om samen met een vermogensbeheerder te indexbeleggen. Het is namelijk belangrijk om een goede regionaal gespreide portefeuille met een brede spreiding over sectoren en beleggingscategorieën samen te stellen en deze samenstelling vervolgens ook te monitoren en in stand te houden. Daarnaast zijn er grote (technische) verschillen tussen de indexfondsen, ook op het gebied van kosten die de indexfondsen in rekening brengen. Een vermogensbeheerder neemt deze selectie en het onderhoud van jouw portefeuille tegen geringe kosten voor je uit handen.

Planners van Waarde werkt samen met verschillende geselecteerde vermogensbeheerders. Wil je daar meer over weten, neem dan contact op met één van onze planners.

 

 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

« Terug naar overzicht